Toegangstechniek & beveiliging
0226-344166

Een deurbelpaneel met beldrukkers of een digitaal entreepaneel?

Geschreven door

Freek Poortvliet Deurintercom specialist

Aanbellen, het lijkt zo simpel

Een bezoeker belt aan en in de woning gaat de bel over. Op de monitor zie je wie er voor de deur staat. Je kan communiceren met de bezoeker en opent eventueel de entreedeur. Het doel van een deurbelpaneel met beldrukkers en een digitaal entreepaneel is eigenlijk hetzelfde. Veilig toegang verlenen. Het grootste verschil zit in de manier waarop de bezoeker aanbelt.

Deurbelpaneel met beldrukkers
Bij een deurbelpaneel met beldrukkers drukt de bezoeker op de beldrukker van de woning en de bel gaat direct over in de woning. Heel eenvoudig!

Digitaal entreepaneel
Bij een digitaal entreepaneel toets de bezoeker meestal het huisnummer in op een codepaneel gevolgd door een bel toets. Ook kan bij sommige panelen het huisnummer op een touchscreen worden ingetypt. Niet alle digitale entreepanelen zijn gebruiksvriendelijk voor bezoekers. Hier gaan we hieronder verder op in!

Deurbelpaneel met beldrukkers

Digitaal entreepaneel

Voor- en nadelen digitaal deurbelpaneel

Voordelen:

  • Ziet er hip en modern uit;
  • Compact en heeft weinig ruimte nodig op de gevel;
  • Geen rommelige naamplaatjes na verloop van tijd.

Nadelen:

  • Minder gebruiksvriendelijk dan een deurbelpaneel met beldrukkers;
  • Wanneer één onderdeel in een digitaal entreepaneel defect raakt (keypad, nummerieke toetsen, camera, microfoon, speaker) kan het zijn dat het hele paneel vervangen dient te worden.
  • Wijzigen van namen is soms ingewikkeld of kan alleen met een laptop gekoppeld aan het entreepaneel;
  • Bij een defect digitaal entreepaneel kan er niet meer aangebeld worden en zijn de woningen onbereikbaar;
  • Onderdelen van een digitaal entreepaneel zijn duurder.
Het juiste deurbelpaneel voor de VvE

Een deurbelpaneel met beldrukkers of een digitaal entreepaneel?

Steeds vaker krijgen we de vraag van VvE’s en vastgoedbeheerders of het deurbelpaneel ‘digitaal’ kan worden uitgevoerd. In dit blog gaan we in op de verschillen en geven we advies of een ‘digitaal’ deurbelpaneel geschikt is voor uw situatie. Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!

Het klinkt aantrekkelijk een ‘digitaal’ entreepaneel, maar is dat ook wel zo?

Gebruikersvriendelijkheid
Het klinkt gek, maar regelmatig krijgen we de vraag om een geïnstalleerd digitaal entreepaneel te vervangen voor een “eenvoudig” deurbelpaneel met beldrukkers. Veel bezoekers, en mate name de doelgroep die wat ouder is, heeft geen idee hoe een digitaal entreepaneel werkt. Met een pijltjes toets scrollen door een digitale adresboek, zoeken naar de juiste naam of huisnummer om er zeker van te zijn dat je wel bij de juist woning aanbelt. Vervolgens op een BEL toets drukken om aan te bellen is voor sommige bezoekers niet makkelijk. Naast een digitaal entreepaneel zie je vaak een uitgeprinte gebruikershandleiding.

Modulaire opgebouwd en kosten
Een basis digitaal entreepaneel is bij aanschaf qua prijs vergelijkbaar met een deurbelpaneel met beldrukkers. Doordat een digitaal entreepaneel vaak uit één onderdeel bestaat, is de kans groot dat bij een defect, het gehele entreepaneel vervangen moet worden.

Bij een deurbelpaneel met beldrukker komt de VvE vaak weg met goedkopere los beschikbare onderdelen. De componenten van een digitaal entreepaneel zijn nou eenmaal duurder.

Nederlands weer, regen en vochtig
Digitale entreepanelen met een touchscreen en vocht zijn geen goede combinatie. Wanneer er vocht op het touchscreen aanwezig is, is de touchscreen niet goed te bedienbaar. Wij adviseren een digitaal entreepaneel met touchscreen daarom niet buiten te plaatsen.

Koud weer, handschoenen uit
Een digitaal entreepaneel is lastig te bedienen met handschoenen aan. Net als bij een smartphone is het intoetsen van het juiste nummer bijna niet te doen met handschoenen aan als je net van je fiets stapt.

Naamplaatjes en namen wijzigen
De naamplaatjes zijn vaak de reden om te kiezen voor een digitale oplossing. Het lijkt aantrekkelijk, digitaal de naam aanpassen voor een nieuwe bewoner. Maar is het aanpassen van een naam in een ‘digitaal’ enteepaneel wel zo makkelijk? Na een rondje navragen bij VvE’s blijkt dat niet zo te zijn. Een laptop met software en drivers is bij sommige panelen noodzakelijk. Bij andere panelen kan een naam worden gewijzigd door met een beheerders inlogcode in het beheerdermenu in te loggen op het digitale entreepaneel. Om vervolgens met de pijltjestoetsen en de nummerieke toetsen de naam van de oude bewoner te verwijderen en de naam van de nieuw bewoner toe te voegen.

Het uitbesteden van deze taak aan de installateur is door de voorrij- en arbeidskosten zonde van het geld. Het online bestellen van een gegraveerd resopal naamplaatje voor een paar euro is een stuk voordeliger. Snel geleverd en het naamplaatje is meestal met 2 RVS (torx) schroefjes zelf te vervangen.

Slijtage
Het deurbelpaneel is het meest gebruikte onderdeel van het intercomsysteem. Hoe groter het complex hoe intensiever het gebruik. Slijtage van het codeklavier en het touchscreen zijn daardoor onvermijdelijk. Bijkomend feit dat deze types deurbelpanelen gevoeliger zijn voor vandalisme

Dit is goed te zien bij de foto van het digitale deurbelpaneel. Het betreft één frontpaneel waarbij het paneel en scherm krassen heeft opgelopen. De module van het intypen van de huisnummers is niet los leverbaar waardoor deze VvE zelf de huisnummers heeft gemarkeerd.

 

 

Is een ‘digitaal’ deurbelpaneel geschikt voor mijn situatie?

Een digitaal deurbelpaneel kan in veel gevallen een goede oplossing zijn. Weegt dit op tegen de mindere gebruikersvriendelijkheid en hogere kosten van aanschaf en storingen? Het is een vraag die de VvE voor zichzelf moet stellen. Wij adviseren u hier graag verder in.

Kiest u voor een deurbelpaneel met gegraveerde naamplaatjes bij Deurintercom B.V.? Dan zorgen wij dat u of individuele bewoners naamplaatjes bij ons kunt bestellen. U houdt dan altijd dezelfde huisstijl, lettertype en afmetingen. Wilt u liever bij de lokale graveur uw naamplaatjes bestellen, dan is dat ook mogelijk; wij delen dan de juiste gegevens, zodat deze graveur dezelfde huisstijl overneemt.