Toegangstechniek & beveiliging
085 - 4010 124

Geluid deurbel intercom te zacht? Een intercom voor slechthorenden

Geschreven door

Freek Poortvliet Deurintercom specialist
Een intercom voor slechthorenden

'Ik hoor mijn deurbel intercom niet'

Ben je bezorgd dat je de deurbel soms niet meer hoort en daarom bezoek of een pakketje mist? Wellicht heeft iemand je wel eens verteld dat je de deur niet open hebt gedaan, terwijl je gewoon thuis was.

Slechthorendheid neemt toe met de leeftijd, maar dit is niet altijd de reden dat u de deurbel niet hoort. Wat zijn de mogelijkheden als het geluid van de deurbel intercom te zacht is? En zijn er intercoms voor slechthorende?

Geluid intercom te zacht?

Aanleiding
Al meer dan 15 jaar leveren en monteren wij deurintercomsystemen in appartementencomplexen. Onze monteurs komen dagelijks bij bewoners over de vloer voor montage en service werkzaamheden. In sommige gevallen is het geluid van de bestaande deurbel/beltoon te zacht of in sommige kamers van de woning niet hoorbaar. Het niet horen van de beltoon of deurbel is niet alleen een kwestie van (ouderdoms) slechthorendheid of gehoorproblemen. Hoe groter het appartement, hoe moeilijker de beltoon in het gehele appartement is te horen. Voornamelijk als de intercom in de gang is gemonteerd en bijvoorbeeld de TV aanstaat.

Mogelijkheden bepalen
Afhankelijk van het merk intercom systeem is te bepalen wat de mogelijkheden zijn om uw geluid van het intercom te versterken of andere hulpmiddelen te laten installeren. Verschillende intercom merken hebben eigen oplossingen. Golmar heeft bijvoorbeeld de SAV90 of S-4 waarbij een extra zoemer als parallelsignaal kan worden aangesloten. Evercom heeft de Evercom DB1000 hoorhulpmiddel set en en een draadloze ontvanger (DB3000) waarmee het geluid hoorbaar is voor in andere ruimtes.

De monitoren van Comelit, Siedle, UrmetFermax en BTicino hebben vaak een aansluiting om hoorhulpmiddelen aan te sluiten. Echter is dit altijd afhankelijk van het type videofoon en bij sommige merken is extra randapparatuur noodzakelijk. De VvE is vaak op de hoogte van het type toestel of heeft al ervaring met hoorhulpmiddelen of hoorversterkers in het appartementencomplex. We adviseren daarom om contact op te nemen met de VvE of de installateur. Bij intercom installaties uitgevoerd door Deurintercom B.V. is altijd rekening gehouden dat het systeem nu en in de toekomst goed bij de bewoners van het gebouw past.

“Bij slechthorendheid of gehoorproblemen is vaak een vergoeding mogelijk van de zorgverzekeraar.”

Vergoeding van de verzekering
Bij ouderdomsslechthorendheid of gehoorproblemen is vaak een vergoeding mogelijk van de zorgverzekeraar. Op basis van de uitslag van een gehoortest en een ingevulde vragenlijst wordt bepaald uit welke categorie hoortoestellen u een vergoeding krijgt van uw zorgverzekeraar. Via uw eigen hoorspecialist kunt u dan hoorhulpmiddelen laten installeren. De hoorspecialist biedt slimme oplossingen die je kunnen helpen bij signalen in huis.

Deurbel intercom in andere kamer hoorbaar
Mocht uw huidige intercom een aansluiting hebben om een hoorhulpmiddel aan te sluiten, dan is het eventueel mogelijk om een draadloze deurbel te monteren of het geluid van uw intercom te versterken. Via een zender wordt er zodra er wordt aangebeld, het signaal draadloos verzonden naar de ontvanger in het stopcontact waarna de versterker de beltoon laat horen.

“Mis nooit meer een bezoek of een pakketje”

Deurbel intercom met flitslamp
Een deurbel die naast geluid, ook met een flitslicht aangeeft dat er aangebeld wordt. Zo hoef je nooit meer de pakketbezorger te missen. De deurbel met flitslamp is een mooie oplossing voor slechthorenden. Het intercomsysteem of uw eigen voordeurbel ontvangt de oproep van de bezoeker. De ontvanger (met het flitslicht) plaats je eenvoudig in een stopcontact op een plek waar je de lamp goed ziet. Bij sommige systemen krijg je meerdere lampen erbij die je op verschillende plaatsen in je huis in een stopcontact kunt plaatsen. Een deurbel met flitslamp is vaak geplaatst hulpmiddel via de hoorspecialist en een goed voorbeeld van een intercom voor slechthorenden.

Deurbel intercom met tril
Naast de deurbel met flitslamp zijn er ook andere deurbel oplossingen voor doven en slechthorenden. Bijvoorbeeld een deurbel die gekoppeld is aan een trillende ontvanger. Als iemand aanbelt, dan voel je de trillingen van de ontvanger. Een deurbel met tril is vaak geplaatst hulpmiddel via de hoorspecialist. Een goed voorbeeld van een intercom voor slechthorenden.