Toegangstechniek & beveiliging
0226-344166

Messing deurbel intercom bellentableau

Deurintercom (+ 1 meer)

Geschreven door

Hugo Gootjes Deurintercom specialist

Messing deurbel intercom paneel of bellentableau

Ongelakt messing, hoogglans of geborsteld deurbelpaneel

Messing is een legering van koper en zink. Indien u kiest voor het glimmend houden van uw messing deurbelpaneel dan moet u  het deurbelpaneel regelmatig poetsen met een goede koperpoets. Een ongelakt messing deurbelpaneel krijgt langzaam een doffe, levendige donkere kleur door een natuurlijke veroudering. Binnen krijgt het meer een oud bruine tint en buiten krijgt het messing meer een grijs groene laag door de inwerking van weersinvloeden. Bij oudere panden en klassieke panden is dit vaak een gewenst resultaat. Het messing krijgt een “patina”, dat wil zeggen dat het de tand des tijds heeft doorstaan. Door gebruik worden de delen die aangevat worden als het ware gepolijst terwijl de rest van het product “patineert”.

Hoogglans messing ongelakt

Door middel van polijsten kan de ruwheid worden weggewerkt en houd je een mooi hoogglans oppervlak over. Dit maakt dat gepolijst messing een chique uitstraling heeft.

Geborsteld messing ongelakt

Door het borstelen van messing krijgt het messing een mooie matte structuur.
Het fijne aan geborsteld messing is dat toekomstige krassen en kleine beschadigingen minder zullen opvallen.

Advies

Wilt u ongelakt messing glimmend houden dan moet er worden gepoetst met goede koperpoets.

Waarom geen gelakt messing bellentableau?

Een gelakt messing bellentableau wordt in de fabriek voorzien van een transparante laklaag die het product beschermd tegen oxidatie. De kwaliteit van de lak bepaalt de beschermduur. Aangezien een bellentableau gebruikt wordt, slijt de lak er vanaf, waardoor toch vlekken en pitten ontstaan. Het product kan dan niet gepoetst worden, omdat eerst de laklaag moet worden verwijderd. Daarna kan het product als ongelakt messing worden behandeld of opnieuw worden gelakt.
Een gelakt messing bellentableau beschadigd snel door o.a. sleutels en ringen bij het aanbellen. Ook het reinigen met agressieve schoonmaakmiddelen zoals chemische reinigingsmiddelen, oplossingsmiddelen, alcohol, zuren en schuursponsjes kan schade veroorzaken.