Toegangstechniek & beveiliging
0226-344166

Een Wifi intercomsysteem voor een appartementencomplex?

Geschreven door

Hugo Gootjes Deurintercom specialist
VvE - appartementencomplex

Een WIFI video intercomsysteem klinkt aantrekkelijk, maar is dat ook zo?

In de afgelopen jaren is er steeds meer vraag om slimme apparaten te verbinden met een smartphone via een app. Dus ook de oproep van de deurbel video intercom. Wij krijgen hier dagelijks vragen over.
Daarom behandelen we hieronder de belangrijkste vragen.

Alles wordt Wifi… Toch?

Waarom bekabelen? Alles wordt Wifi… toch? Ook op het gebied van deurintercom is de term ‘Wifi’ de laatste tijd helemaal hip. Een wifi deurintercomsysteem heeft voor- en nadelen. Om een goede keuze te maken behandelen we hieronder de belangrijkste vragen.

Wij kunnen onze mening geven als deurintercom experts maar wat is er nu waardevoller dan beoordelingen en recensies van de gebruikers van deze systemen.

Tip: Check voor je een Wifi intercom systeem aanschaft de beoordelingen en recencies in de App Store of Play Store.

Beoordelingen en recencies App store:

1. Wat is de levensduur van een Wifi deurintercomsysteem?

De VvE van een appartementencomplex schaft een Wifi deurintercomsysteem aan met handige functies. Na vijf jaar houdt de Wifi monitor er ineens mee op: de software van het Wifi deurintercomsysteem wordt niet meer geüpdate. Kan dat? Hoe lang gaat zo’n Wifi deurintercomsysteem nou eigenlijk mee?’

‘Apps kunnen het na 3-5 jaar zomaar niet meer doen’

Van het deurintercomsysteem zelf mag je verwachten dat hij jaren meegaat. Afhankelijk van het merk, het model en de kwaliteit zo’n 15 tot 20 jaar. Gaat het om een Wifi monitor in een deurintercomsysteem, dan moet je er helaas rekening mee houden dat de verbinding met de app er opeens mee kan ophouden. Eén van de redenen: de fabrikant voert geen software updates meer uit.

2. Wat zijn veiligheidrisico’s van een Wifi deurintercomsysteem?

Beveiliging is meer dan een firewall en virusscanner

Het Wifi deurintercomsysteem stuurt meldingen naar de app van de telefoon van de bewoner. Het maakt allemaal gebruik van netwerkverbindingen. De aandacht voor cybersecurity is vaak onvoldoende. Dat geldt zeker voor een Wifi deurbel intercomsysteem. Een groot deel van de gebruikers is zich niet bewust van de risico’s.

Een hacker weet er wel raad mee

Bewoners denken dat ze klaar zijn als ze de app hebben gedownload en de eerste beelden kunnen zien van de camera bij centrale entreedeur. Als je een Wifi deurintercomsysteem aanschaft, dan moet je deze beheren. Er moet een duidelijke eigenaar zijn, die verantwoordelijk is voor firmware en security-updates.

Vaak realiseren bewoners zich niet dat de hele wereld beelden kan zien van de camera omdat het systeem niet geupdate is of niet goed beveiligd is tegen hackers. Een hacker weet wel raad met zo’n camera. Als-ie zijn vak verstaat, krijgt hij in no time via dat apparaat toegang tot het hele deurintercomsysteem via het netwerk van één bewoner. De e-mail, de database, de fileserver, maar ook alle aangesloten computers en laptops.

3. Wat gebeurt er als ik opneem met mijn smartphone terwijl mijn vrouw thuis is?

Het grote voordeel van een Wifi deurintercomsysteem, is het feit dat je de bezoeker ook te woord kunt staan als je niet thuis bent. Wanneer de deurbel gebruikt wordt, activeert de app wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent naar het buitenland. Wie het eerste de oproep beantwoordt heeft verbinding en contact met de bezoeker aan de voordeur. Dit is niet altijd even handig en functioneel.

Voorbeeld in de praktijk: jouw vrouw en kinderen zijn thuis en de deurbel gaat. Je bent aan het werk en weet niet of jouw vrouw en kinderen thuis zijn of net even naar de supermarkt zijn. Je neemt de oproep aan via de App op jouw smartphone. De oproep gaat dan niet meer over op de andere toestellen en vervalt.

4. Hoe lang duurt het voordat de bel overgaat op mijn smartphone?

Het duurt gemiddeld zo’n 10 seconden voordat de bel overgaat op jouw smartphone. We testen verschillende Wifi deurintercomsystemen van een aantal grote merken en sommige deden er zelfs meer dan 30 seconden over. Dan is je bezoeker of de postbezorger misschien al vertrokken. De snelheid van de verbinding hangt af van verschillen factoren:

 • Wifi verbinding (upload en download snelheid) – Een wifi deurintercomsysteem upload de camerabeelden eerst naar een server, voordat de smartphone deze beelden download. Dus met name de upload snelheid moet voldoende hoog zijn. En vervolgens de download snelheid ook.
 • Router – Een netwerkverbinding is zo snel als de zwakste schakel. 
 • Snelheid van de server van de fabrikant – De oproep wordt eerst via je Wifi geüpload naar de server van de fabrikant en vervolgens gedownload naar je smartphone.
 • App kwaliteit en snelheid – Software snelheid van Android & iOS.
 • Smartphone – Snelheid is afhankelijk van de processor, besturingssysteem en werkgeheugen.
 • Wifi deurintercom hardware – Welke wireless-standaard heeft de Wifi deurintercom?

5. Deurintercom vervangen in uw appartementencomplex: waar moet je op letten?

Een deurintercomsysteem moet goed werken. Altijd en op ieder moment van de dag. Betrouwbaarheid van een deurintercomsysteem is voor de meeste VvE het belangrijkste uitgangspunt. Maar er zijn meer zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden voor de aanschaf van een deurintercomsysteem.

 • Functionaliteit: Het deurintercomsysteem moet passen bij het gebouw en de gebruikers van het gebouw. Eenvoudige bediening.
 • Veiligheid: Houd ongewenste gasten buiten de deur.
 • Bedrijfszekerheid: Een deurintercomsysteem moet goed werken. Altijd en op ieder moment van de dag.
 • Levensduur: Hoe lang gaat het deurintercomsysteem mee? 5, 10, 15 of 20 jaar
 • Kosten/investering: Wat zijn de kosten voor de aanschaf van het systeem en hoe lang gaat het deurintercomsysteem mee.

6. Onze conclusie en advies voor een intercom in een appartementencomplex

Neem als basis een deurintercomsysteem aangesloten met een signaal- of netwerkkabel

Bedrijfszeker, snel, functioneel en een levensduur van 15 tot 20 jaar, zonder firmware en security-updates. De monitor communiceert via een kabel met het bellentableau en de rest van het systeem. Via de signaalkabel wordt super snel alle data – zoals de video/audio, deurbel en deur openen signaal – verstuurd van de monitor naar het bellentableau bij de voordeur en vice versa .