Toegangstechniek & beveiliging
0226-344166

Een Wifi intercomsysteem in een appartementencomplex?

Geschreven door

Hugo Gootjes Deurintercom specialist
VvE - appartementencomplex

Een WIFI video intercomsysteem klinkt aantrekkelijk, maar is dat ook zo?

In de afgelopen jaren is er steeds meer vraag om slimme apparaten te verbinden met een smartphone via een app. Dus ook de oproep van de deurbel video intercom. Wij krijgen hier dagelijks vragen over.
Daarom behandelen we hieronder de belangrijkste vragen.

Alles wordt Wifi… Toch?
Alles wordt Wifi… toch? Ook op het gebied van deurintercom is de term ‘Wifi’ de laatste tijd hip. Een Wifi intercomsysteem in een appartementencomplex heeft voor- en nadelen. We geven graag onze mening als intercom installateur.

Om een goede keuze te maken behandelen we hieronder de belangrijkste vragen.

Hoe werkt een Wifi intercom monitor in een appartementencomplex?
We gaan in dit artikel uit van een bedraad deurintercomsysteem dat in de basis is aangesloten met een signaal- of netwerkkabel. Simpel gezegd naar iedere monitor in de woning loopt een kabeltje.

De bedrade Wifi intercom monitor in de woning dient te worden gekoppeld met het Wifi netwerk van de bewoner. Wanneer een bezoeker aanbelt maakt de Wifi intercom monitor verbinding met de server van de fabrikant. Vervolgens ontvangt de bewoner de oproep via de app op de smartphone via het Wifi- of mobiele netwerk.

1. Wat is de levensduur van een Wifi intercom monitor?

Een deurbel intercomsysteem staat vaak in het MJOP voor 15 jaar
Het is niet bekend hoelang een Wifi monitor in een deurintercomsysteem veilig en goed blijft functioneren. Het hangt ervan af hoelang er beveiligingsupdates en software updates worden uitgevoerd. Intercom merken doen voor alsnog geen updatebeloften.

5 jaar is voor een IoT apparaat al best lang

5 jaar is voor een IoT apparaat al best lang. Een Wifi intercom monitor is is een IoT apparaat waarop beveiligingsupdates en software updates moeten worden uitgevoerd om het systeem up to date te houden. Het hangt er dus van af hoelang er updates worden uitgevoerd door de fabrikant.

Smartphone leveranciers geven soms updatebeloften. Android toestellen bieden bijvoorbeeld minstens 2 jaar updates. Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphone 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.

2. Waarom zijn veiligheidsupdates zo belangrijk?

Waarom beveiligingsupdates?
De Wifi intercom monitor stuurt de bel oproep via het Wifi netwerk van de bewoner naar de server van de fabrikant en vervolgens naar de app op de smartphone. Het maakt allemaal gebruik van netwerkverbindingen. Internetcriminelen doen er alles aan om netwerken binnen te dringen en zoeken de zwakste schakel.

Wat als er geen beveiliging- en software-updates meer beschikbaar zijn na 5 jaar
Het is een keuze van het merk hoelang een slim (IoT) apparaat wordt ondersteund. Soms kan de software en hardware van het apparaat niet meer mee met de (mobiele) technologie wanneer er bijvoorbeeld protocollen worden gewijzigd. Wanneer een slim (IoT) apparaat niet meer wordt ondersteund wordt er vaak een vervangend model aangeboden.

Vaak realiseren bewoners zich niet wat de gevolgen zijn wanneer een Wifi monitor niet geüpdatet is of niet goed beveiligd is tegen hackers.

Wat kan er gebeuren als er geen software- en beveiligingsupdates meer worden uitgevoerd

 • Functies op de Wifi intercom monitor kunnen niet meer worden gebruikt
 • Videobeelden van de camera kunnen openbaar worden gemaakt
 • De microfoon van de monitor in de woning kan afgeluisterd worden
 • De elektrische deuropener kan worden geactiveerd

3. Wat gebeurt er als ik opneem met mijn smartphone terwijl mijn vrouw thuis is?
Het grote voordeel van een Wifi intercom monitor, is het feit dat je de bezoeker ook te woord kunt staan als je niet thuis bent. Wanneer er aangebeld wordt, ontvang je de oproep op de monitor en op je smartphone. Wie het eerste de oproep beantwoordt heeft verbinding en contact met de bezoeker aan de voordeur. Dit is niet altijd even handig en functioneel.

Voorbeeld in de praktijk: je vrouw en kinderen zijn thuis en de deurbel gaat. Je bent aan het werk en weet niet of je vrouw en kinderen thuis zijn. Je neemt de oproep aan via de app op je smartphone. De oproep gaat dan niet meer over op de monitor in de woning.

4. Hoe lang duurt het voordat de bel overgaat op mijn smartphone?
We testen verschillende Wifi intercom systemen. Het duurde gemiddeld zo’n 10 seconden voordat de bel overging op onze smartphone en sommige systemen deden er zelfs meer dan 30 seconden over. Dan is je bezoeker of de postbezorger misschien al vertrokken. De snelheid van de verbinding hangt af van verschillen factoren:

 • Wifi verbinding (upload en download snelheid) – Een wifi intercom monitor upload de camerabeelden eerst naar een server, voordat de smartphone deze beelden download. Dus met name de upload snelheid moet voldoende hoog zijn. En vervolgens de download snelheid ook.
 • Router – Een netwerkverbinding is zo snel als de zwakste schakel. 
 • Snelheid van de server van de fabrikant – De oproep wordt eerst via je Wifi geüpload naar de server van de fabrikant en vervolgens gedownload naar je smartphone.
 • App kwaliteit en snelheid – Software snelheid van Android & iOS.
 • Smartphone – Snelheid is afhankelijk van de processor, besturingssysteem en werkgeheugen.
 • Wifi hardware – Welke wireless-standaard gebruikt de Wifi intercom monitor?

5. Deurintercom vervangen in uw appartementencomplex: waar moet je op letten?
Een deurintercomsysteem moet goed werken. Altijd en op ieder moment van de dag. Betrouwbaarheid van een deurintercomsysteem is voor de meeste VvE het belangrijkste uitgangspunt. Maar er zijn meer zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden voor de aanschaf van een deurintercomsysteem.

 • Functionaliteit: Het deurintercomsysteem moet passen bij het gebouw en de gebruikers van het gebouw. Eenvoudige bediening.
 • Veiligheid: Houd ongewenste gasten buiten de deur.
 • Bedrijfszekerheid: Een deurintercomsysteem moet goed werken. Altijd en op ieder moment van de dag.
 • Levensduur: Hoe lang gaat het deurintercomsysteem mee? 5, 10, 15 of 20 jaar
 • Kosten/investering: Wat zijn de kosten voor de aanschaf van het systeem en hoe lang gaat het deurintercomsysteem mee.

6. Ons advies voor een intercom in een appartementencomplex

Neem als basis een deurintercomsysteem aangesloten met een signaal- of netwerkkabel
Bedrijfszeker, snel, functioneel en een levensduur van 15 tot 20 jaar, zonder firmware en security-updates. De monitor communiceert via een signaal- of netwerkkabel met het bellentableau en de rest van het systeem. Via deze signaal- of netwerkkabel wordt super snel alle data – zoals de video/audio, deurbel en deur openen signaal – verstuurd van de monitor naar het bellentableau bij de voordeur en vice versa .

De meeste VvE’s willen een goed werkend deurintercomsysteem dat minimaal 15/20 jaar lang meegaat. Omdat het niet bekend hoelang een Wifi monitor in een deurintercomsysteem veilig en goed blijft functioneren blijft een Wifi monitor in een deurintercomsysteem een risico.