Toegangstechniek & beveiliging
0226-344166

Draadloos intercomsysteem in een appartementencomplex?

Geschreven door

Hugo Gootjes Deurintercom specialist
Geen deurtelefoontoestel of videofoon meer aan de wand

Een draadloos intercomsysteem klinkt aantrekkelijk. Maar is dat ook zo?

In een bedrijfsverzamelgebouw kan een draadloos intercomsysteem de perfecte oplossing zijn. Terwijl het ontbreken van een “vast” deurtelefoontoestel of monitor in een appartementencomplex tot lastige situaties kan leiden.

Al meer dan 15 jaar leveren en monteren wij verschillende deurintercomsystemen in appartementencomplexen. We komen dagelijks bij bewoners over de vloer voor de montage of reparatie werkzaamheden. Werkt het systeem niet of zijn er klachten, dan horen wij het direct en mogen wij het oplossen.  Uiteindelijk zijn wij als intercom installateur eindverantwoordelijk voor de intercom installatie. Simpel gezegd, de VvE komt bij ons als het systeem niet werkt en niet naar de importeur of fabrikant. Inmiddels kennen we deze markt en weten we welke systemen geschikt zijn om te monteren in een appartementencomplex en welke systemen niet geschikt zijn.

Bereikbaarheid, overdag en ‘s nachts

In de basis hebben deze systemen hetzelfde doel. Een bezoeker belt aan, de bewoner kan opnemen en praten en kan de centrale entreedeur openen. Niet alleen voor de pakketbezorger en familie en vrienden wilt u bereikbaar zijn. In geval van nood wilt u ook gewaarschuwd worden door de hulpdiensten. Een deurintercomsysteem aangesloten met een signaal- of netwerkkabel is het meest betrouwbare systeem dat er is.

In het Bouwbesluit staat niet voor niets een verplichting voor een installatie waarmee je kunt aanbellen bij de centrale toegang en het kunnen openen van de centrale deur.

Iedere bewoner moet bezoek kunnen binnen laten

Wij vinden het belangrijk dat een deurintercomsysteem eenvoudig te bedienen is door senioren en kinderen. Hoe meer knoppen en instellingsmogelijkheden hoe lastiger het voor sommige bewoners wordt. Wij staan er wel eens van te kijken wat voor gebruikersfouten wij tegen komen. Het is daarom belangrijk om vooraf een inschatting te maken of het nieuwe systeem door alle bewoners eenvoudig te bedienen is, nu en in de toekomst. Kunnen alle bewoners goed omgaan met een smartphone of tablet?

Afhankelijk van smartphone of tablet

Staat uw smartphone niet op trillen? Is uw account gekoppeld met de app? Is het bereik goed in uw woning? Heeft u de nieuwste versie van de app gedownload? Op hoeveel devices is de app geinstalleerd? Heeft de app toestemming gegeven om pushmeldingen te versturen? Dit zijn zomaar wat vragen die we stellen wanneer het deurbel signaal niet overgaat op een smartphone.

Betrouwbaarheid en snelheid van een draadloos intercomsysteem

Een deurintercomsysteem moet altijd en op ieder moment van de dag werken. Betrouwbaarheid van een deurintercomsysteem is voor de meeste VvE het belangrijkste uitgangspunt. Het is erg frustrerend om een briefje in de brievenbus te vinden van de pakketbezorger op het moment dat u thuis was. Een deurintercomsysteem aangesloten met een signaal- of netwerkkabel is het meest betrouwbare systeem dat er is. Bedrijfszeker, snel en daarbij een levensduur van 15 tot 20 jaar, zonder firmware en security-updates.