Toegangstechniek & beveiliging
0226-344166

Draadloos of bedraad deurbel intercomsysteem?

Geschreven door

Hugo Gootjes Deurintercom specialist

Een draadloos intercomsysteem klinkt aantrekkelijk, maar is dat ook zo?

Bijna dagelijks krijgen we de vraag of we een oud bedraad deurintercomsysteem kunnen vervangen door een draadloos deurintercomsysteem. Er is vaak geen vertrouwen meer is in de bedrading en veel storingen lijken te worden veroorzaakt door de bestaande bedrading, maar is dit ook echt zo? In deze blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van een draadloos en een deurintercomsysteem met draad.

Draadloos deurbel intercomsysteem met camera

Wat zijn de risico´s van draadloze deurintercomsystemen?

Een draadloos wifi deurintercomsysteem heeft voordelen, maar de risico’s liggen ook voor de hand. Wat gebeurt er als kwaadwillenden toegang krijgen tot deze apparaten?

Ieder apparaat dat verbonden wordt heeft beveiliging nodig. Het systeem is immers zo sterk als de zwakste schakel.  Een deurintercom wifi monitor kan een ingang zijn tot het gehele systeem. Er zijn helaas ook voorbeelden van DDos aanvallen via Internet of Things.

Privacy

Privacy is een issue. Er wordt veel data draadloos verstuurd en opgeslagen. Via een gehackt ‘Thing’ kan een datalek ontstaan. Met de nieuwe wetgeving is het cruciaal deze risico’s uit te sluiten.

Advies, draadloos deurintercom systeem met camera

Kies voor een combinatie van een bedraad en draadloos deurintercomsysteem zodat u overal binnen uw woning kunt communiceren met een draadloze deurintercom monitor. Door een bedrade verbinding bent u er zeker van dat uw deurbel overgaat wanneer er wordt aangebeld.

Technieken draadloze deurintercomsystemen

 • DECT (stand alone systeem)
 • GSM – 2G geen video mogelijkheid
 • WIFI  3G/4G

Gevolgen van storing

 • Afwisselend of volledig verlies van draadloze deurbelsignaal verbinding
 • Afwisselend of volledig verlies van draadloze spreek/luister verbinding
 • Afwisselend of volledig verlies van draadloze video verbinding
 • Afwisselend of volledig verlies van draadloze elektrischedeuropener verbinding

WIFI 3G/4G techniek

Frequentie draadloze deurintercomsystemen

De meeste draadloze deurintercomsystemen maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4GHz- en/of 5,0GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden. De frequentiebanden in Nederland zijn sinds 2014 niet langer vrij voor gebruik. De overheid heeft bijvoorbeeld de 790-862 MHz band verkocht aan telecomproviders. Dit heeft behoorlijk wat gevolgen gehad voor bezitters van draadloze systemen wanneer deze zich in dit frequentiegebied begeven.

Voordeel Nadeel
2,4 GHz Signaal gaat goed door muren heen Vaker last van storing door andere apparaten
5,0 GHz Minder last van storing door andere apparaten Signaal gaat minder goed door muren heen

Mogelijke storingsbronnen voor een draadloos WIFI 3G/4G deurintercomsysteem

 • Bepaalde externe elektrische bronnen zoals hoogspanningskabels, elektrische sporen en energiecentrales.
 • Magnetrons: een magnetron in de buurt van een zender of ontvanger van uw draadloos deurintercomsysteem, monitor of deurbelpaneel gebruiken, zorgt mogelijk voor storing.
 • Draadloze luidsprekers die met de band van 2,4 GHz of 5 GHz werken.
 • Telefoons met een bandbreedte van 2,4 GHz of 5 GHz: een draadloze telefoon met dit bereik kan mogelijk draadloze apparaten of netwerken verstoren wanneer de telefoon wordt gebruikt.
 • Andere draadloze apparaten die met een bandbreedte van 2,4 GHz of 5 GHz werken (magnetrons, camera’s, babymonitors, draadloze apparaten van de buren, enz.).

Wat beïnvloed het signaal van een draadloos deurbel intercomsysteem

Materiaal                   Storingspotentieel
Hout Laag
Glas Laag
Synthetisch materiaal Laag
Bakstenen Gemiddeld
Marmer Gemiddeld
Pleister Hoog
Beton Hoog
Metaal Zeer hoog

WIFI deurintercomsystemen welke wij aanraden

DECT techniek

Techniek

DECT werkt op een frequentieband van 1880 MHz tot 1900 MHz. Deze 20 MHz van het radiospectrum wordt verdeeld in 10 kanalen met een tussenruimte van 1,728 MHz. Het laagste kanaal is 1881,792 MHz en het hoogste is 1897,344 MHz. De DECT-standaard gebruikt subscriptie-, authenticatie- en versleutelingstechnieken voor het beveiligen van het telefoonverkeer zodat afluisteren bijna onmogelijk word.

De DECT techniek operereert in een lage frequentieband, hierdoor heeft deze techniek een groot bereik en een kleine gevoeligheid tegenover ruis en storingen van andere apparaten die zich in de wifi frequentieband bevinden. Vooral de ongevoeligheid voor het wifi signaal wat andere moderne apparaten uitzenden (zoals tv, magnetron, laptop) is een zeer positieve eigenschap van deze techniek.

DECT deurintercomsysteem welk wij aanraden

GSM techniek

Techniek

Een GSM deurintercom verbinding loopt van het deurbelpaneel via een PSTN lijn of SIM kaart naar een vaste of mobiele telefoon. Wanneer een bezoeker op de beldrukker drukt, wordt er een oproep gemaakt van de intercom naar een vaste of mobiele telefoon, afhankelijk van de keuze van de gebruiker. Er kunnen bij de meeste intercomsystemen meerdere telefoonnummers worden ingesteld. Als de eerste keuze de oproep niet beantwoordt of bezet is, wordt de oproep omgeleid naar de tweede en vervolgens naar het derde telefoonnummer zodat meerdere personen de deur kunnen openen

GSM deurintercomsysteem

 • Verouderde techniek niet meer in ons assortiment, vervangen door WIFI 3G/4G techniek