Toegangstechniek & beveiliging
085 - 4010 124

Automatische deuropener appartementencomplex

Geschreven door

Freek Poortvliet Deurintercom specialist
Elektrische sluitplaat deuropener, deurautomaat of schuifdeurautomaat?

Intercom met deuropener

Wanneer u in een flat of appartementencomplex woont, heeft u waarschijnlijk een intercomsysteem met deuropener waarmee u de centrale entreedeur kunt ontgrendelen. Uw bezoek belt aan en u kunt de deur openen met de deurtelefoon of videofoon.

Er zijn verschillende soorten intercom deuropeners om de centrale toegangsdeur te ontgrendelen of te openen.

Intercom vervangen voor VvE's

Elektrische sluitplaat deuropener, draaideurautomaat of schuifdeurautomaat?

In de meeste complexen kan de centrale entreedeur ontgrendeld worden met het intercom toestel vanuit het appartement. We behandelen de meest toegepaste intercom met deuropener systemen:

 1. De bezoeker dient zelf de deur te openen. De deur wordt ontgrendeld door de elektrische sluitplaat deuropener.
 2. De deur zwenkt automatisch open en wordt aangestuurd door een draaideurautomaat.
 3. De deur schuift automatisch open en wordt aangestuurd door een schuifdeurautomaat.

1. Elektrische sluitplaat deuropener
Een elektrische sluitplaat deuropener is de meest voorkomende elektrische vergrendeling in appartementencomplex. Het is ook de meest voordelige manier om de deur te ontgrendelen met het intercom systeem vanuit de appartementen.

De bezoeker dient zelf de deur te openen nadat de bewoner de deuropener heeft ontgrendeld met het intercomsysteem. Vaak klinkt er een ratelend geluid vanuit de deuropener zodat de bezoeker weet dat de deur ontgrendeld is.  De elektrische sluitplaat wordt in het kozijn tegenover het insteekslot gemonteerd. Het insteekslot dankt zijn naam aan het feit dat men het hele slot letterlijk in de deur steekt. Eerst wordt er een opening gefreesd in de deur, waarna het slot hierin geschoven en vastgemaakt kan worden. Op die manier ligt het insteekslot verankerd in de deur.

De elektrische deuropener vergrendelt de deur op de dagschoot van het insteekslot. De dagschoot is het afgeschuinde onderdeel van een insteekslot dat de deur dicht houd als deze dicht wordt gedaan. De gewone sluitplaat van een deurslot is uiteraard vast, maar een elektrische sluitplaat heeft een kantelbek / schootvanger die weg kan draaien zodra de elektrisch wordt aangestuurd. Hierdoor kan de deur open worden geduwd omdat de dagschoot niet meer tegen wordt gehouden. Om de dagschoot weg te kunnen laten draaien moet er bij een standaard elektrische deuropener een klein hapje uit het kozijn worden gehaald.

In oude complexen komen we vaak oude opbouw ketting deuropeners tegen. Ketting deuropener moeten regelmatig worden afgesteld omdat de ketting uitrekt na verloop van tijd. We adviseren een opbouw ketting deuropener te laten vervangen door een elektrisch oplegslot.

2. Draaideurautomaat | Automatische deuropener appartementencomplex
Bij een draaideurautomaat zwenkt de deur automatisch open nadat u vanuit uw appartement de draaideuratomaat op afstand heeft geactiveerd. Een draaideurautomaat – ook wel automatische deuropener genoemd – biedt een eenvoudige oplossing voor het automatiseren van bestaande of nieuwe deuren. Vooral in appartementencomplexen is een automatische deurdranger een eenvoudige oplossing om langer zelfstandig te kunnen wonen. Een deurautomaat kan worden aangestuurd door het aanwezige deurintercomsysteem, een tag(lezer), of door gebruik te maken van een wandschakelaar of sensor. Ook kan de deurautomaat worden geopend met een afstandbediening. Zo kunt u de deur op afstand openen als u aan komt lopen.

Lees hier meer informatie over de installatie van een draaideurautomaat.

3. Schuifdeurautomaat | Automatische deuropener appartementencomplex
Bij een schuifdeurautomaat, schuift de deur automatisch open nadat de schuifdeurautomaat is geactiveerd met het intercomsysteem. Dit eigenlijk de meest “luxe” manier om bezoekers te ontvangen, de deur schuift automatisch open. Met automatische schuifdeuren wordt er een toegankelijke, aangename en veilige entree gecreëerd voor personenverkeer. Naast een uitnodigende uitstraling en het mooie aanzicht van een elektrische schuifdeur speelt het functionele aspect misschien nog wel een belangrijkere rol. Een automatische schuifdeurautomaat wordt vaak toegepast in grotere en luxe appartementencomplexen.

Lees hier meer informatie over de installatie van een schuifdeurautomaat.

Welke intercom met camera en deuropener is geschikt voor ons appartementencomplex?

Wij adviseren u graag

Het intercomsysteem is gekoppeld aan de automatische deuropener. Wanneer een bezoeker aanbelt, kunt u de deur vanuit uw appartement openen met het intercomsysteem.

Is uw deurintercomsysteem aan vervanging toe? Wij installeren en vervangen verschillende professionele deurintercom merken zoals Golmar, Comelit, Siedle, Urmet, Evercom, Fermax en BTicino.

Offerte aanvragen
Uitgevoerde projecten met een elektrische deuropener met camera
Inmeten, plannen en monteren tot en met zekerheid en garantie achteraf

Stappenplan elektrische deuropener met camera

 1. 1
  Offerte aanvraagformulier invullen + foto's huidige situatie
 2. 2
  U ontvangt een offerte van een intercom met deuropener + advies conform de situatie, bestaande bekabeling, uw wensen en getoetst aan het bouwbesluit
 3. 3
  Onze technisch adviseur komt langs om er zeker van te zijn dat het project goed kan worden uitgevoerd en bespreekt de laatste details
 4. 4
  Wanneer de offerte opdracht wordt volgen onderstaande stappen
 5. 5
  Inplannen montagedatum, u ontvangt een voorbeeld bewonersbrief om de bewoners te informeren
 6. 6
  De montage van een intercom deuropener systeem gebeurt meestal in één dag
 7. 7
  Onderhoud en garantie en blije bewoners
Bestaande bedrading hergebruiken?

Bestaande bedrading hergebruiken?

Lees artikel
Succesvolle presentatie op het jaarcongres van VVE-belang

Succesvolle presentatie op het jaarcongres van VVE-belang

Lees artikel
Deurbelpaneel en bellentableau op maat; aluminium, messing, rvs

Deurbelpaneel en bellentableau op maat; aluminium, messing, rvs

Lees artikel